Een goede bedrijfsvideo begint natuurlijk met een fantastisch verhaal. En dat verhaal bedenk je niet zomaar. Maar hoe maak je nu eigenlijk het script voor jouw bedrijfsfilm?
Waar praten we precies over bij een script voor een bedrijfsvideo?
Als bedrijf kun niet meer om video heen. Om het maximale resultaat te behalen met jouw bedrijfsvideo, start je met een goede basis, namelijk het script. Deze biedt houvast tijdens de productie. Het is de ruggengraat van de bedrijfsvideo. In een filmscript staan de locaties, acties, acteurs en teksten beschreven die in de bedrijfsvideo zullen voorkomen. Voor je dingen op papier gaat zetten begin je bij de basis: doelgroep, boodschap en doel en dan bouw je verder uit. Bekijk hieronder 8 praktische tips!
1. Doelgroep voor de bedrijfsvideo
Als je een script schrijft is het goed om in de huid te kruipen van jouw doelgroep. Die moet namelijk het gevoel krijgen dat zij met de bedrijfsvideo worden aangesproken. Het moet herkenbaar zijn en het probleem van de doelgroep, en een mogelijke oplossing, sterk weergeven.
2. Doel van de bedrijfsvideo
Elke bedrijfsvideo heeft een reden om gemaakt te worden, een bepaald doel. Of je jouw doelgroep nu iets wilt verkopen, of informeren over een bepaalde dienst, of wilt overhalen om tot een actie over te gaan, het weten van jouw doel helpt bij het schrijven van de video.
3. Boodschap van de video
Bedenk je goed wat de boodschap wordt van jouw bedrijfsvideo. Waar heeft de doelgroep echt behoefte aan? En welke informatie is voor hen relevant? Houdt het bij de kern, zo voorkom je verwarring en maak behaal je makkelijker je doel.
Lees hier meer over het maken van een videoproductie!
4. Storytelling is key
Als je het ons vraagt valt een goede of slechte video met goede storytelling. Om jouw script zo veel mogelijk impact te laten maken, kan je dus het beste een verhaal vertellen. Daar pak je de aandacht van het publiek mee. En als je het goed doet dan blijft jouw video nog lang in de hoofden van mensen rond dwalen. Mensen moeten na het zien van jouw video het gevoel hebben dat ze iets gezien hebben wat ze nog niet kennen. Iets waar ze niet omheen kunnen. Bekijk hieronder onze bedrijfsfilm voor Music All In, gericht op storytelling!
5. Kort maar Krachtig
Met wat voor script je ook bezig bent, onthoud dan het beter werkt om jouw teksten eenvoudig te houden. Schrijven voor video is anders dan schrijven voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of artikel. In video gebruik je voornamleijk spreektaal. Ook probeer je de teksten kort en bondig te houden voor het meest krachtige resultaat. Show, don’t tell is een belangrijk principe in film. Het is veel effectiever om iets in te vullen met beeld, dan eindeloos te benoemen.
6. Kill your darlings
Schrijven is schrappen. Dat is een van de belangrijkste lessen als je met een script bezig bent. Schrijf eerst alles wat in je hoofd zit volledig uit en schrap dan alles wat niet relevant is. Als je goed je doel en de doelgroep en boodschap hebt bepaald, moet deze stap te doen zijn. Het is niet altijd een leuke stap, maar wel nodig om tot het sterkste script te komen.
7. Voorkom writersblock
Schrijven kost moeite, dat is nu eenmaal een feit. Ga er niet vanuit dat je even tussendoor een script schrijft. Maar ook als je er de tijd voor neemt kan schrijven veel moeite kosten. Zo kan je last krijgen van een ‘writersblock‘. Hoe je dat voorkomt?
- Begin je dag met schrijven. Door het niet uit te stellen wordt het een stuk makkelijker om aan te werken, omdat je er minder tegenop ziet
- Schrijf, zelfs als je geen inspiratie hebt. Hoe langer je bezig bent, des te groter de kans dat inspiratie toch binnen komt. Schrappen en wijzigen kan toch altijd.
- Stel geen harde deadlines als je het lastig vindt om te schrijven.
- Verzet je gedachte door even iets anders te doen. Een stukje lopen kan al enorm helpen.
8. Lees het script hardop voor
Door het script hardop voor te lezen kom je erachter of het fijn loopt, de tekst makkelijk uit te spreken valt en krijg je een beetje grip op de lengte van de video. De tekst moet vloeiend gaan, zeker als het om een voice over script gaat. Merk je dat je struikelt over bepaalde woorden, of je sneller moet gaan praten om de tekst binnen de afgesproken videolengte te houden? Dan zal je waarschijnlijk nog een paar wijzigingen moeten doorvoeren.