071 408 5826 / sales@quickworks.nl

Hoe maak je een script voor een bedrijfsvideo?

Een goede bedrijfsvideo begint natuurlijk met een fantastisch verhaal. En dat verhaal bedenk je niet zomaar. Maar hoe maak je nu eigenlijk het script voor jouw bedrijfsfilm?

Waar praten we precies over bij een script voor een bedrijfsvideo?

Als bedrijf kun niet meer om video heen. Om het maximale resultaat te behalen met jouw bedrijfsvideo, start je met een goede basis, namelijk het script. Deze biedt houvast tijdens de productie. Het is de ruggengraat van de bedrijfsvideo. In een filmscript staan de locaties, acties, acteurs en teksten beschreven die in de bedrijfsvideo zullen voorkomen. Voor je dingen op papier gaat zetten begin je bij de basis: doelgroep, boodschap en doel.

Doelgroep voor de bedrijfsvideo

Als je een script schrijft is het goed om in de huid te kruipen van jouw doelgroep. Die moet namelijk het gevoel krijgen dat zij met de bedrijfsvideo worden aangesproken. Het moet herkenbaar zijn en het probleem van de doelgroep, en een mogelijke oplossing, sterk weergeven.

Doel van de bedrijfsvideo

Elke bedrijfsvideo heeft een reden om gemaakt te worden, een bepaald doel. Of je jouw doelgroep nu iets wilt verkopen, of informeren over een bepaalde dienst, of wilt overhalen om tot een actie over te gaan, het weten van jouw doel helpt bij het schrijven van de video.

Boodschap van de video

Bedenk je goed wat de boodschap wordt van jouw bedrijfsvideo. Waar heeft de doelgroep echt behoefte aan? En welke informatie is voor hen relevant? Houdt het bij de kern, zo voorkom je verwarring en maak behaal je makkelijker je doel.

Storytelling is key

Als je het ons vraagt valt een goede of slechte video met goede storytelling. Om jouw script zo veel mogelijk impact te laten maken, kan je dus het beste een verhaal vertellen. Daar pak je de aandacht van het publiek mee. En als je het goed doet dan blijft jouw video nog lang in de hoofden van mensen rond dwalen. Mensen moeten na het zien van jouw video het gevoel hebben dat ze iets gezien hebben wat ze nog niet kennen. Iets waar ze niet omheen kunnen. Bekijk hieronder onze bedrijfsfilm voor Music All In, gericht op storytelling!

Music All In – Bedrijfsfilm

Kort maar Krachtig

Met wat voor script je ook bezig bent, onthoud dan het beter werkt om jouw teksten eenvoudig te houden. Schrijven voor video is anders dan schrijven voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of artikel. In video gebruik je voornamleijk spreektaal. Ook probeer je de teksten kort en bondig te houden voor het meest krachtige resultaat. Show, don’t tell is een belangrijk principe in film. Het is veel effectiever om iets in te vullen met beeld, dan eindeloos te benoemen.

Kill your darlings

Schrijven is schrappen. Dat is een van de belangrijkste lessen als je met een script bezig bent. Schrijf eerst alles wat in je hoofd zit volledig uit en schrap dan alles wat niet relevant is. Als je goed je doel en de doelgroep en boodschap hebt bepaald, moet deze stap te doen zijn. Het is niet altijd een leuke stap, maar wel nodig om tot het sterkste script te komen.

Hollandia Services – Project Middelburg – Project film

Voorkom writersblock

Schrijven kost moeite, dat is nu eenmaal een feit. Ga er niet vanuit dat je even tussendoor een script schrijft. Maar ook als je er de tijd voor neemt kan schrijven veel moeite kosten. Zo kan je last krijgen van een ‘writersblock‘. Hoe je dat voorkomt?

  1. Begin je dag met schrijven. Door het niet uit te stellen wordt het een stuk makkelijker om aan te werken, omdat je er minder tegenop ziet
  2. Schrijf, zelfs als je geen inspiratie hebt. Hoe langer je bezig bent, des te groter de kans dat inspiratie toch binnen komt. Schrappen en wijzigen kan toch altijd.
  3. Stel geen harde deadlines als je het lastig vindt om te schrijven.
  4. Verzet je gedachte door even iets anders te doen. Een stukje lopen kan al enorm helpen.

Lees het script hardop voor

Door het script hardop voor te lezen kom je erachter of het fijn loopt, de tekst makkelijk uit te spreken valt en krijg je een beetje grip op de lengte van de video. De tekst moet vloeiend gaan, zeker als het om een voice over script gaat. Merk je dat je struikelt over bepaalde woorden, of je sneller moet gaan praten om de tekst binnen de afgesproken videolengte te houden? Dan zal je waarschijnlijk nog een paar wijzigingen moeten doorvoeren.

Zet de eerste stap in jouw Videoproductie!

Een videoproductie zonder een doel of concept, is als schieten met hagel; Je raakt wel iets, maar meestal niet de kern. We helpen je graag met het maken van jouw concept. Binnen 15 minuten hebben we de juiste vragen aan je gesteld en binnen 72 uur ontvang je een tailor-made videoconcept. Maar onthoud… bellen is altijd het snelst, 071 408 58 26.

Neem contact op

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook

Man sits in chair with flowers smiling - Floritec bedrijfsfilm presentator - behorend bij blog de mogelijkheden van video
Blog

De mogelijkheden van video simpel uitgelegd

Wil jij een professionele video maken om jouw boodschap over te brengen en indruk te maken op je doelgroep? In dit artikel ontdek je de essentiële stappen die je moet nemen. Van het schrijven van een goed script tot het regelen van de juiste mensen en het monteren van beelden. Leer hoe je jouw huisstijl kunt verwerken in de video en ontdek waarom het belangrijk is om losse edits te maken voor social media. Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden van video!

Man tinkering with machine - Wageningen University and Research Oddbot projectfilm video voor jouw bedrijf blog
Blog

Voor jouw bedrijf is video absoluut essentieel!

Een videoproductie is het communicatiemiddel bij uitstek! Ook voor jouw bedrijf. Het valt niet meer weg te denken als het gaat om sales en marketing. We nemen je daarom graag mee in deze wereld, want sterke communicatie is alles!