071 408 5826 / sales@quickworks.nl

Pre-Productie: het nummer 1 geheim van sterke video

Voordat je op set staat om jouw bedrijfsfilm op te nemen, heb je al een hele reis afgelegd. Van eerste idee tot aan het regelen van locaties en acteurs, er komt een hoop kijken bij de Pre-Productie van een video. Maar wat gebeurt er nou precies tijdens de pre-productie van een video? Daar kan je hieronder alles over lezen.

Pre-Productie is onmisbaar

Pre-productie is onmisbaar bij elke video. Het is de eerste fase van de productie waarbij je al het voorbereidende werk doet. Je bedenkt een concept en regelt alle praktische zaken voor de opnames. Zo ben je voorbereidt wanneer de opnames voor de deur staan. Een productiebedrijf kan jou overigens in zijn geheel ontzorgen bij de Pre-Productie.

Bekijk hieronder onze bedrijfsfilm met een knipoog om te zien waarom je baat hebt bij een productiebedrijf

QuickWorks – Brandfilm

Wat is Pre-Productie?

Pre-Productie is de verzamelnaam voor alle acties die plaatsvinden voor de eerste opname. En daar komt een hoop bij kijken. Er moet een script komen, locaties worden gezocht, acteurs worden gecast en de attributen bemachtigd. Het is erg belangrijk dat de Pre-Productie soepel verloopt en alles op elkaar wordt afgestemd.

Doelgroep

Voordat je begint aan jouw concept, moet je eerst de doelgroep bepalen. Zij hebben een behoefte die jij probeert in te vullen met jouw video. De manier van communiceren en stijl van de video hangen enorm samen met de doelgroep.

Boodschap

Zorg dat het verhaal wat je wil vertellen, duidelijk is. Welke boodschap moet achter blijven bij de kijker? Door het bepalen van de boodschap van de film kan je makkelijker tot een geschikt script komen in de volgende Pre-Productie fase.

Jouw film krijgt vorm met het script

Als de boodschap helder is, dan vertaal je deze naar een script voor je video. Een script is een verzameling van teksten en beelden die terugkomen in de video, in verschillende scenes uitgewerkt. Er staan ook de verschillende locaties, acteurs en attributen in beschreven. Een script zorgt voor overzicht en vormt de basis van jouw hele productie.

Lees ons blog over het maken van een goed script hier!

Desch Plantpak – Film

Maak een strakke backplanning

Door een strakke planning te creëren, verschaf je duidelijkheid tijdens de productie, Iedereen weet waar hij aan toe is. In de backplanning staan onder andere de opleverdatum, draaidagen en de post productie, maar ook de afspraken tussen videoproductiebedrijf en opdrachtgever, bijvoorbeeld over wanneer een concept of script wordt aangeleverd, een voice over wordt gezocht en wanneer er feedback op de film wordt gegeven. Hoe duidelijker de planning is, hoe minder verwarring er zal ontstaan. Je kan daarom maar beter een stap te veel opschrijven dan te weinig.  

De meeste productiebedrijven zullen apparatuur in huis hebben, maar voor sommige klussen zal tijdig extra apparatuur besteld moeten worden of extra crew ingehuurd. In een backplanning houd je hier rekening mee.

Locatie regelen

Na het uitwerken van een script en planning en het inplannen van de draaidagen wordt het tijd om een locatie te vinden. Een film moet nu eenmaal ergens geschoten worden. Je kan altijd op basis van beschikbaarheid van een locatie de draaidagen aanpassen.

Cast de acteurs

Acteurs maken deel uit van een video, ze verkopen het verhaal bij de kijker. Zorg daarom dat je de juiste mensen voor de rol kiest. Ook als je gaat voor een authentieke video, waarbij je eigen medewerkers wilt inzetten, kijk dan goed wie je voor de camera zet en waarom. En laat iedereen altijd een quitclaim tekenen, zodat ze later niet zomaar hun toestemming in kunnen trekken om in beeld te komen. Ook hier geldt, op basis van de beschikbaarheid van acteurs, kan je de opnamedata aanpassen.

Shotlist maken

Je vertaald in deze stap het gemaakt script om naar een lijst met shots die je zal moeten draaien. Een andere optie is om een Storyboard te maken, waarbij je korte schetsen maakt van de scene vanuit het oogpunt van de camera. Met dit ‘videoscript‘ in handen kan de cameraman makkelijk shots afvinken en wordt er niks vergeten voor de film.

Props, vervoer en catering

Als laatste regel je nog de props voor in de video, de attributen die in beeld zullen komen, en je zorgt indien nodig voor catering op set. Vervoer, voor acteurs, props, apparatuur of andere bijzonderheden wordt ook geregeld.

Met een briefing op zak is iedereen geïnformeerd

Vlak voor de opnames plaats zullen vinden maak je nog een briefing voor de cast en crew. Hierin staan de opnamedagen, welke video of scenes uit het script die dag worden opgenomen. Er is een dagplanning waarin beschreven staat per uur wat de bedoeling van de draaidag wordt. De locaties, contactgegevens van cast en crew en andere informatie worden in de briefing helder verwerkt. Zo is iedereen klaar voor een sterke productie.

Wil jij beginnen aan de start van jouw productie, maar weet je nog niet wat voor film je wilt maken? Bekijk dan snel ons LookBook en laat je inspireren.

Wil je liever face to face sparren over jouw film, dan is bellen altijd het snelst, 071 408 58 26.

Neem contact op

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook

Man sits in chair with flowers smiling - Floritec bedrijfsfilm presentator - behorend bij blog de mogelijkheden van video
Blog

De mogelijkheden van video simpel uitgelegd

Wil jij een professionele video maken om jouw boodschap over te brengen en indruk te maken op je doelgroep? In dit artikel ontdek je de essentiële stappen die je moet nemen. Van het schrijven van een goed script tot het regelen van de juiste mensen en het monteren van beelden. Leer hoe je jouw huisstijl kunt verwerken in de video en ontdek waarom het belangrijk is om losse edits te maken voor social media. Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden van video!

Man tinkering with machine - Wageningen University and Research Oddbot projectfilm video voor jouw bedrijf blog
Blog

Voor jouw bedrijf is video absoluut essentieel!

Een videoproductie is het communicatiemiddel bij uitstek! Ook voor jouw bedrijf. Het valt niet meer weg te denken als het gaat om sales en marketing. We nemen je daarom graag mee in deze wereld, want sterke communicatie is alles!