071 408 5826 / sales@quickworks.nl

De 3 belangrijkste tips voor een instructievideo

De essentie van een instructievideo is dat je de kijker uitlegt hoe een product of proces werkt. En ze zijn populairder dan ooit. Heel YouTube staat vol met ‘how to’ video’s.

De perfecte instructievideo maken

Als mensen benieuwd zijn naar een bepaalde applicatie of gebruikswijze, dan zullen ze tegenwoordig eerder een video daarover aanzetten, dan een gebruiksaanwijzing lezen. Instructievideo’s maken het volgen van instructies zoveel makkelijker en begrijpelijker. Een goede instructievideo is dus een onmisbare tool als je meer interactie wilt met jouw publiek. Door een instructievideo blijf je relevant en word je gezien als expert door jouw achterban.

Het grote voordeel van een instructievideo

Duidelijke instructies geven, die iedereen begrijpt, is niet eenvoudig. Een goede instructievideo kan je helpen jouw instructie op een heldere manier over te brengen. Je neemt de kijker stap voor stap mee door het proces, waar zelfs de meest complexe zaken eenvoudig kunnen worden uitgelegd. Een goed voorbeeld is onze video over de Avalanche+® roos, waarin wordt verteld hoe je het beste voor deze rozen kan zorgen.

Avalanche+® – Instructie film

Explainer video: Een speciaal soort instructie

Een speciale vorm van de instructievideo is de explainer. Een explainer video is kort gezegd een vrij korte uitleg video. Dat kan de uitleg zijn over jouw werkwijze, van een dienst, een proces of service. Je kan het zo gek niet bedenken. De kracht van een Explainer video is dat hij in een aanzienlijk korte tijd, ongeveer 1 minuut maar vaak ook minder dan dat, een complex onderwerp belicht. Wanneer je snel iets inzichtelijk wilt maken, zonder elk detail te benoemen, kan een explainer video uitkomst bieden.

Volg de tips voor een heldere instructievideo

Bij een instructievideo ziet de kijker meteen hoe een product of dienst gebruikt moet worden. Het maakt het proces wat de kijker moet doorlopen inzichtelijk, voorkomt vragen, maakt de ervaring van jouw gebruikers en klanten positiever en het zorgt ervoor dat instructies sneller worden onthouden dan in geschreven vorm. Dat zijn veel voordelen ten opzichte van een geschreven handleiding. Maar waar houdt je rekening mee met het maken van een instructievideo? Als je deze drie tips volgt, dan zit je goed!

Tip 1: Zorg voor een logische opbouw

Ook bij een instructievideo geldt dat een goed begin het halve werk is. Zorg dat je weet wat je gaat vertellen. Schrijf van tevoren de video helder uit en zorg dat de punten die je benoemt logisch zijn. Sla geen stap over. Als je zelf volledig in de materie zit kan je soms denken dat bepaalde stappen voor de hand liggen. Maar neem het zekere voor het onzekere en neem ook deze zaken mee in de video. En onthoud: hoe simpeler de stappen, des te beter mensen deze onthouden.

Tip 2: Maak het persoonlijk

Het is belangrijk voor een goede instructievideo om deze persoonlijk te maken. Door zelf voor de camera te staan of gebruik te maken van een presentator zorg je ervoor dat de kijker beter een connectie kan vormen. Dat is belangrijk, want daardoor zal de kijker de instructies makkelijker begrijpen, beter kunnen volgen en beter kunnen onthouden. Het menselijk aspect is enorm belangrijk bij het maken van een instructievideo. Als je besluit om zelf voor de camera te verschijnen in jouw instructievideo, zorg er dan voor dat je tijdens jouw presentatie een actieve houding aanneemt en waar kan het zelf voordoet. Zo kom je energieker, zelfverzekerder en betrouwbaarder over. Zo worden de instructies sneller overgenomen door de kijker.

Tip 3: Kort, krachtig en concreet

Aan het einde van de instructievideo wil je dat de kijker jouw instructies foutloos kan uitvoeren. Je probeert de kijker te helpen met zijn vraag of probleem. Zorg er daarom voor dat jouw instructies kort, maar krachtig zijn. Hoe concreter je iets kan omschrijven, of beter nog, laten zien, des te beter zal jouw kijker begrijpen wat hij moet doen. Haal niet te veel onnodige informatie erbij, houd de stappen concreet en wees vooral duidelijk in je uitleg. De stappen hoeven ook helemaal niet lang te duren. Als je iets kan benoemen in 10 tot 15 seconden, dan is dat meer dan genoeg tijd.

Neem contact op

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook

Man sits in chair with flowers smiling - Floritec bedrijfsfilm presentator - behorend bij blog de mogelijkheden van video
Blog

De mogelijkheden van video simpel uitgelegd

Wil jij een professionele video maken om jouw boodschap over te brengen en indruk te maken op je doelgroep? In dit artikel ontdek je de essentiële stappen die je moet nemen. Van het schrijven van een goed script tot het regelen van de juiste mensen en het monteren van beelden. Leer hoe je jouw huisstijl kunt verwerken in de video en ontdek waarom het belangrijk is om losse edits te maken voor social media. Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden van video!

Man tinkering with machine - Wageningen University and Research Oddbot projectfilm video voor jouw bedrijf blog
Blog

Voor jouw bedrijf is video absoluut essentieel!

Een videoproductie is het communicatiemiddel bij uitstek! Ook voor jouw bedrijf. Het valt niet meer weg te denken als het gaat om sales en marketing. We nemen je daarom graag mee in deze wereld, want sterke communicatie is alles!